Bóta Zsolt Indiai Pávagalamb és Magyar Díszposta tenyésztő weboldala
Hungary

     
Üdvözöllek


     
Nézz körbe!

     
Menü
     
Elérhetőségeim

Zsolt Bóta fényképe.

3377 Szihalom

Rákóczi út 44.

Tel: 06-20-595-8922

E-mail: diszgalambok@citromail.hu

Web: www.diszgalambasz.gportal.hu

     
Eladó galambok

Indiai pávagalambok és Magyar diszposták, fiatalok és tenyészpárok külömböző színekben eladók.

Előzetes egyeztetés után a Monori börzére rendelhető.

Érdeklődni az elérhetőségeim menüpontban lehet.

     
Felhívás

Tisztelt Galambászok!

Keresek Indiai pávagalamb és Magyar diszposta tenyésztőket kapcsolatfelvétel céljából.

Elérhető vagyok a 06-20-595-8922-es telefonszámon vagy a díszgalambok@citromail.hu e-mail címen.

     
Frissítés!

 

 

 

Új!!!

Megújult weboldalam!


Bövült a linktáram újabb linkekel!


Új képek a Kiállítások és egyéb rendezvények képeinél megtalálhatók!


Új képek a Magyar díszposta és Indiai pávagalamb galériában megtalálhatók!

 

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Örülök hogy itt jártál

     
Magyar Diszposta kialakulása

A Magyar Diszposta kialakulása


A kialakulásról sok történetetet lehet hallani:
Egyesek elképzelések szerint a Délalföldi tanyavilágban és falvakban nagy számban megtalálható Magyar parasztgatyás,a Törökgalamb,a Római,és a Postagalambok lehettek az indulás résztvevői.
Ennek van némi alapja,hiszen a Római galamb hosszúsága,a Posta fej formája,és a másik két fajta lábtollazata ma is az alapja az összeállitott fajtaleírásnak.
Voltak akik szerint Horváth János egykori neves postagalamb tenyésztő 1932-ben Belgiumból hozott két postagalambot igen borsos áron.
Ezeken már jól látszódott,hogy a csüd erősen tollas,ezt egy 1932-ben megjelent fényképes lapközleményből tudhatjuk.
Horváth János 1930 táján került kapcsolatba egy híres bécsi galambásszal, Franz Hopfnerrel lényegében az ő tanítványának tekinthető.
Hopfner megvett egy egész törzset a hobokeni Evrard Havenithtől, az antwerpenben kimagasló versenyeredményekkel rendelkező milliomos tenyésztőjétől.
Horváth egy alkalommal még 1930-ban megnyert egy versenyt Frankfurtból és ennek a győztes galambnak a fényképe megjelent a Pesti Hírlap újság vasárnapi képes mellékletében.
Nagyszerű a szervezetük teherbíró képessége,nagy a fészek szeretetük és ez is komoly értékké válhat jól eltalált keresztezések során.
Izomzatuk minősége többnyire jó.
Így ír Horváth Jánosról Anker Alfonz.
Hogy ennek is és annak a ténynek is köszönhető,hogy megszámlálhatatlan ,,Horváth"postagalamb terült szét az ország megannyi dúcában (az 1950-es évek elejére szinte mindeki büszke volt az ő csillogó származású galambjára)azon okból,hogy sokan úgy érezték a lefutott lábú,harisnyás esetleg kifejlett lábtollú egyedek csakis ebből a vonalból eredhetnek.
Az pedig közismert tény,hogy Horváth János az 1940-es évektől elsősorban küllemre kezdett szelektálni tulajdonképpen észrevétlenül díszgalamb tenyésztővé vált.
Párosításaiban a testnagyság növelése,a fejforma tökéletesítése és a csontozat minnél erősebbé tétele játszották a főszerepet.
A szépség a gyorsaság rovására ment,így a versenyeken ezek a madarak háttérbe szorultak,viszont  elképzelhető,hogy új fajta született!
Valószinűsíti még e változatot,hogy sokfelé Horváth-postának hívják ezeket a galambokat.
Hogy új szerepét Horváth János milyen irányban vitte volna tovább,sosem tudjuk meg,mert halála félbeszakította tevékenységét,de követői tovább vittek valamit szellemiségéből.
Bizonyitja ezt,hogy több,mint egy félévszázad multán is él a fajta.
Tenyésztői ez idő alatt igazi nemes vonzású diszgalambbá formálták elszigetelten minden támogatottság nélkül.
Az önálló fajtává érés legutóbbi a Standard Bizottság szeme előtt is végbemenő formálódásai,változásai pedig beérlelték  a folyamatot.
Mára a postagalamb jellegű alakgalambok közé sorolandó,önálló és markáns jegyekkel bíró a fajtacsoporton belül egyetlen lábtollas galambfajta,amely kizárólag küllemre történő tudatos szelekció révén jutott a kitenyésztettség jelenlegi állapotába.
Népszerűsége töretlen,előforduló színváltozatati folyamatosan sokasodnak.
A tenyésztői tábor erősödése és elszántsága irigyelhető.
,,A nagyobb sokszínűség nagyobb rendet teremt!"-mondta egykor egy angol közgazdász és ez talán semmire sem igaz jobban,mint a galambok népes táborára.

Tagadhatatlan,hogy ezek a madarak nevükkel ellenetétben már nem a levegő akrobatái és nem a hírek hordozói,de elegáns megjelenésükkel,temperamentumukkal mindenképpen a galambházak díszeivé fognak válni.

A Magyar Díszposta nagyon szapora fajta,amely azt is bizonyítja,hogy egész évben költ és  nagy gondban neveli fel fiókáit.A tenyésztés különösebb problémát nem okoz mivel,annyira erősek a fajta tulajdonságok,hogy semmi jel nem mutatkozik a beltenyésztésre.Nagyon jól neveleő tulajdonságai miatt igen dekoratív és szép kiállítási madár,hús galambként is tenyészthető valamint dajka galambként is igen eredményesen alkalmazható.

Impozáns,jól izmolt testfelépítésű nagyon jó költő és fészekszerető galamb.

Nem verekedős másfajta galambokkal is el vannak egy helyiségben.Lábtollaival nem rántják ki a tojást a fészekből.

Nagy fejlődésen ment át a fajta.

Számottevően nőt a galambok test nagysága,egységesebbek az állomány mint néhány évvel korábban,egyre kevesebb az eltérő galamb. 

A fajtát kedvelők 2008-ban fajtaklubot alakítottak,bel-és külföldi  tenyésztők részvételével ami a mai napig is jól működő klub rengeteg szép eredményekkel.A megalakulás óta számos egyesületi,országos illetve külföldi kiállításon lettek kiállítva a galambok.A jövőre nézve a klub célja a fajta széles körű elterjesztése,a galambállomány további egységesítése valamint eredményes részvétel belföldi és külföldi kiállításokon.


 

     
Hungary

     
Üdvözöllek


     
Nézz körbe!

     
Motto

Minden galamb szép,

legfeljebb nem mindenkinek.

     
Óra
     
Számláló
Indulás: 2008-04-10
     
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Névnapok

     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Monori börze 2018

Március 11

Április 8

Május 13

Augusztus 12

Szeptember 9

Október 14

     
Weblap fordító
     
Örülök hogy itt jártál

     

Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |